Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

Την ανικανότητα-άν μη σαπίλα-της ηγεσίας της εκκλησίας μας την γνωρίζουμε από παλιά. Είμαστε αξιοθαύμαστοι πως ακόμη πηγαίνουμε-όσοι πηγαίνουν-στις εκκλησίες. 
Είμαι ένας από το μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων που πηγαίνουν στην εκκλησία κάθε Πάσχα, αλλά δεν αρνούμαι ότι η θρησκεία μας είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής συνείδησης και ότι κάποτε, σε δύσκολους καιρούς, πολλοί Έλληνες ιερωμένοι συνέβαλαν στην επιβίωση και αναγέννηση του Ελληνισμού.
Συνεπώς δεν συμφωνώ με τις επιθέσεις κατά της θρησκείας και της εκκλησίας μας γενικώς με δικαιολογία την ακαταλληλότητα των ηγετών της, ενώ προφανώς συμφωνώ με την οσονδήποτε αυστηρή κριτική των διεφθαρμένων και ανικάνων λειτουργών της.
Με την ευκαιρία της διαφαινόμενης σύγκρουσης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου  και με τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος Ιερώνυμο, θέλω να επισημάνω ότι καλλιεργείται εδώ και χρόνια η εντύπωση ότι η προστασία του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως είναι αυτονόητη υποχρέωση της Ελλάδος και ότι συνεπώς πρέπει να πειθαρχεί ως υποτελής η Ελληνική εκκλησία στις οποιεσδήποτε εντολές ή απαιτήσεις του Πατριάρχη. Αλλά ο Πατριάρχης είναι ο ηγέτης των απανταχού ορθοδόξων συνεπώς και των Ρώσων, Βαλκανίων κ.λπ. οι οποίοι απ΄ότι φαίνεται δεν έχουν καμμία διάθεση να τον υποστηρίξουν και μάλλον το αντίθετο έχουν πράξει.
Ο ίδιος ο Πατριάρχης, ο οποίος δεν είναι Έλλην αλλά Τούρκος υπήκοος και υφιστάμενος του Νομάρχη της ¨Ισταμπούλ¨, διαδηλώνει την οικουμενικότητα της ορθόδοξης εκκλησίας και δεν έχει τη δυνατότητα, ή δεν θέλει(;) να υπερασπιστεί την Ελλάδα. Πάντως δεν το έχει κάνει έως τώρα.  
Νομίζω ότι οι περισσότεροι Έλληνες ζητούν από την εκκλησία μας συμμετοχή στον διαρκή αγώνα  επιβίωσης που δίνει ο Ελληνισμός και δεν τους ενδιαφέρει και τόσο ο κοσμοπολιτικός χαρακτήρας της ορθόδοξης εκκλησίας. 
Εν όψει τούτων θεωρώ ότι η Ελληνική πρέπει να πάψει να παριστάνει τον προστάτη του Πατριαρχείου και να δέχεται εντολές από το Πατριάρχη Κων/λεως.
Διότι καταντήσαμε να παζαρεύουμε με τους Τούρκους τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο , Θράκη κ.λπ. με μοναδικό αντάλλαγμα το άνοιγμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου